Nieodłącznym elementem zdrowego żywienia stały się zielone koktajle, które szturmem podbijają nie tylko serca, ale i kubki smakowe miłośników zdrowego stylu życia. Jak wiadomo, człowiek powinien spożywać pięć porcji warzyw oraz owoców dziennie, niestety te, w formie nieprzetworzonej lub w postaci soków bardzo szybko się nudzą, dlatego zielone koktajle stanowią wspaniałą alternatywę dla monotonnego spożywania życiodajnych surowców. Ze względu na łatwą dostępność, podstawowym składnikiem zielonych smoothie jest szpinak. Jednak dostępność to nie jedyna zaleta szpinaku, by dowiedzieć się jakie korzyści możesz wynieść z regularnego spożywania tych niepozornych, zielonych listków.
Po pierwsze, szpinak nie jest kaloryczny a jest bombą witaminową! Jedna porcja takiego zielonego napoju, ma tylko 28 kalorii, jest to niskotłuszczowy trunek, bogaty w wiele cennych składników. W porcji koktajlu ze szpinakiem jest zawarta stosunkowo duża ilość białka, a także witaminy A, K, C, E oraz z grupy B oraz minerały. Napoje ze szpinakiem, są idealną "potrawą" szczególnie dla tych osób, które dbają o smukłą sylwetkę. To wszystko za sprawą tego, iż szpinak jest źródłem błonnika, niezbędnego do prawidłowego trawienia - wspomagając w ten sposób pracę układu pokarmowego, skutecznie wspomagamy utratę zbędnych substancji. Dlatego warto, wprowadzić zielone koktajle do codziennej diety jako alternatywę dla innych przekąsek, co więcej takie smoothie na bazie szpinaku doskonale sprawdzi się w roli śniadania! Nie każdy wie, że w szklance soku ze szpinaku znajduje się więcej witaminy K, niż wynosi zalecana dzienna dawka.
Ta witamina zaś, wpływa przede wszystkim na prawidłową krzepliwość krwi. Niedobór tej witaminy, będzie zawsze przyczyną krwotoków, tworzenia się dużych siniaków i spowolnieniem procesów gojenia. Co więcej, witamina K wspomaga wchłanianie wapnia, który z kolei stanowi podstawę dla utrzymania kości, zębów w świetnej kondycji. Właściwości wspomagające wzrok, to drugie z kolei najbardziej niedoceniane właściwości szpinaki. Sok, wydobywający się z zielonych liści dostarcza organizmowi witaminy A w twojej diecie.
Zielone warzywa, do których zalicza się szpinak, są bardzo dobrym naturalnym dostawcą tej witaminy. Ta, jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność, a także wpływa na ładny wygląd skóry. Jak już zostało wspomniane, szpinak jest źródłem wielu minerałów. Do najcenniejszych z nich, należy zaliczyć mangan. Dostarczenie odpowiedniej ilości tego pierwiastka organizmowi, chroni przed chorobami nowotworowymi, ale i wpływa też na pracę układu nerwowego oraz procesy metaboliczne w organizmie. Tym samym, bezpośrednio wpływa na ogólne, lepsze samopoczucie!