Przepisy na zdrowe koktajle przy użyciu blendera

Osoby zdrowo żyjące starają się masowo wykorzystywać tak zwane zielone koktajle w swoich dietach. I tak naprawdę nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ spożywanie takich napojów to same korzyści dla naszego zdrowia. Duża ilość błonnika to czynnik, który wpływa bardzo dobrze na oczyszczenie naszego organizmu. Jednocześnie poprawia to stan naszej limfy oraz krwi. Można także oczekiwać, że dzięki niemu będzie dało się utrzymać odpowiednią wagę. Z takiego napoju do naszego organizmu uda się dostarczyć solidną dawkę minerałów oraz witamin. Jeśli każdego dnia rano taki koktajl będziemy spożywać, będzie to świetna dawka energii na początek każdego dnia. Dodatkowo będzie to forma urozmaicenia codziennego menu. Powinno się przynajmniej jeden posiłek zastępować zielonym koktajlem.

Idealny dla osób zabieganych, ponieważ wystarczy kilka minut i wpłynie będziemy mieli całą surówkę z masą pozytywnych dla zdrowia składników. Warto do koktajlu dodać łyżeczkę oleju, ponieważ wtedy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i minerały zostaną dobrze przyswojone.

Koktajl z jarmużu z dodatkiem pomarańczy, jabłka i banana jest pyszny. To doskonała propozycja w czasie oczyszczenia organizmu oraz odchudzania.

Składniki: 1-2 szklanki jarmużu 1 pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju lnianego - opcjonalnie

Wykonanie: Do kielicha blendera wprowadzamy wodę mineralną i dodajemy poszczególne składniki razem z olejem. Miksujemy i spożywamy najlepiej zaraz po przygotowaniu małymi łykami. Może wygodniej będzie spożywać łyżeczką.

Sprawdzone przepisy na koktajle Koktajl Oczyszczająco-Odchudzający

Składniki: - 1 obrana cytryna - 2 do 4 cm grubego kłącza imbiru - 1 garść szpinaku - 1 dojrzały banan (śniadanie) - 1 i 1/2 kubka wody - 1 łyżeczka dobrej jakości miodu (opcjonalnie)

Wykonanie: Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania naturalnej konsystencji. Cytryna może być krojona w plastry, by usuwać z niej wcześniej pestki.

Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem

Składniki: 2 szklanki świeżego szpinaku 1 banan 1 jabłko w skórce z wydrążonymi nasionami 1 pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru (z niecałego 1 cm) 0.5 szklanki wody niegazowanej

Wykonanie: wszystkie umyte i obrane składniki umieszczamy w blenderze, zalewamy wodą i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli chcemy rzadszy koktajl dolewamy więcej wody.