Współczesne społeczeństwo oszalało na punkcie zdrowego żywienia. Na stałe wprowadza się do diety warzywa i owoce. Jednakże by dieta nie była monotonna, warto z tych skarbów natury tworzyć różnorodne posiłki, w postaci soków, przecierów a nawet zup. Nie wystarczy jedynie realizacja gotowych przepisów, warto mieć w zanadrzu odpowiedni sprzęt. Wielu z nas dopiero zastanawia się nad wyborem odpowiedniego blendera, na jakie parametry musimy zwrócić uwagę, by znaleźć taki produkt, który spełni nasze oczekiwania? Na te i inne pytania, znajdziemy odpowiedzi w następującym tekście. W odpowiedzi na duże zainteresowanie blenderami, wiodący oraz mniej znani producenci RTV/AGD opracowali ogromną ilość tych produktów. Zasadniczo, wyróżnia się dwa rodzaje blenderów ręczny oraz kielichowy. Jak sama nazwa wskazuje, blender ręczny podczas pracy należy trzymać w ręku.
Decydując się na ten rodzaj blendera, dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na przeciwrozpryskową osłonę ostrza - to bardzo ważny element, ponieważ chroni ostrza oraz pomaga utrzymać czystość w miejscu "pracy". Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, czy blender ręczny jest wyposażony w ekstra funkcje, takie jak ubijanie piany, siekanie drobnych warzyw. Kolejnym rodzajem będzie blender kielichowy. Z założenia, posiada on większą moc i jest zdecydowanie bardziej masywny. W odróżnieniu od blenderów ręcznych, nie jest to model absorbujący. Wystarczy wrzucić "surowce" do kielicha, włączyć odpowiedni przycisk, a blender rozpocznie samodzielną pracę. W związku z tym, warto przed zakupem przyjrzeć się, czy mikser posiada specjalne przyssawki, dzięki którym nie będzie wędrował po stole w czasie pracy.
Wbrew pozorom, wygląd również powinien być brany pod uwagę podczas wyboru blendera. Dlaczego? Gdyż nie każdy kucharz, będzie dysponował dużym, kuchennym metrażem. Nie zawsze znajdzie się miejsce na ukrycie miksera wewnątrz szafki, stawiając go w widocznym miejscu, warto zadbać o to by dobrze się on prezentował. Podstawowe parametry, nie ograniczają się jedynie do rodzajów blendera. Szczególną uwagę, warto przyjrzeć się proponowanej przez producentów mocy urządzenia. Zazwyczaj blendery ręczne charakteryzują mocą do 900W, tymczasem kielichowe do 1500W. Dobór właściwej mocy jest zależny w dużej mierze od przeznaczenia blendera. Zazwyczaj, jeśli mielimy rzeczy twarde, a więc orzechy czy kostki lodu, warto zdecydować się na blender o większej mocy.
Aczkolwiek, jeśli blender ma nam pomóc w przygotowaniu zupek dla dziecka, mieląc miękkie, ugotowane warzywa - wystarczający okaże się ręczny blender o niskiej mocy. Kupując blender, warto zwrócić uwagę czy posiada on możliwość regulację obrotów. Tutaj także następują pewne różnice, pomiędzy blenderem ręcznym a kielichowym. W prostszych modelach będą to tylko dwa poziomy, w blenderach kielichowych liczba ta dochodzi nawet do kilkunastu. Ten aspekt, warto wziąć pod uwagę, gdy blender ma nam pomóc w przygotowaniu sałatek warzywnych, nie mieląc, a rozdrabniając warzywa. Regulacja obrotów jest szczególnie przydatna, jeśli zależy nam na precyzyjności. Kupując blender, wiele osób zwraca uwagę na rodzaj ostrzy. Tymczasem, nie jest to aspekt najważniejszy, ponieważ zazwyczaj są one wykonane ze specjalistycznej stali. Niezależnie od tego na jaki rodzaj blendera się zdecydujemy, warto pamiętać, by odpowiednio o niego dbać - wtedy na pewno będzie ona na służył długo.