Blender Bamix posiada specjalną izolację, dzięki czemu można go spokojnie zanurzać aż do głębokości rączki i nie ma znaczenia, czy wykorzystuje się go w szklanym kielichu, czy w gorącym garnku. Design został przygotowany tak, by było to zawsze wygodne, a co więcej, uproszczono mechanizm wymiany nasadek.
Wysoka jakość
Bamix jest firmą szwajcarską i wszystkie elementy blendera są projektowane właśnie tam. Gwarantuje to jego niezawodność i skuteczną pracę przez długie lata tym bardziej, że nasadki wykonane są z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Także silniki urządzenia wykonuje się na miejscu.
Uniwersalność
Blender Bamix do pracy wymaga jedynie zasilania i jeśli jest ono dostępne, można spokojnie z nim pracować poza domem.
Profesjonalny serwis
Firma Bamix odrzuca podeście innych producentów, którzy nastawiają się na produkcję rzeczy jednorazowych. Urządzenia Bamix działają nawet i 30 lat, a w razie jakichkolwiek awarii działa profesjonalny serwis.
Prędkość blendera Bamix
Z blendera Bamix można korzystać z użyciem dwóch prędkości ostrza. Do produktów twardych najlepsza jest większa prędkość, prędkość II. Delikatniejsze produkty, na przykład ubijana śmietana, udadzą się znacznie lepiej przy prędkości niższej, prędkości pierwszej.
Praca rotacyjna
W czasie rozdrabniania blenderem Bamix nie powinno się używać siły. Wystarczą delikatne ruchy rotacyjne wokół pojemnika. Najlepiej jest go też przykryć dłonią, by z niego nie pryskało. Końcówka blendera powinna być ustawiona pod dość dużym katem i nie należy jej wyciągać przed wyłączeniem urządzenia, by nie zabrudzić pomieszczenia.
Czyszczenie
Czyszczenie urządzeń Bamix jest zawsze proste. Ważne jest jedynie, by czyścić je zaraz po zakończeniu pracy, co gwarantuje nam, że nic nie przyschnie. Blender może nawet umyć się sam. W tym celu zanurzamy jego końcówkę ciepłej wodzie z płynem do naczyń i blender włączamy. Pamiętajmy, by po umyciu urządzenia zdjąć jego końcówki.
Pojemniki
W pracy z blenderami Bamix powinno się wykorzystywać pojemniki do tego najlepiej się nadające, czyli wysokie. Można w nich uzyskać chociażby znakomity majonez i potem też taki majonez w nich przechowywać. Przypomnijmy, że do produkcji majonezu należy koniecznie wykorzystywać jajka w temperaturze pokojowej.